Històric de Festivals

VI Festival de novel·la negra del Garraf Cubelles Noir 2022

Del 18 al 21 d’agost de 2022


El 2022 va ser tristament marcat per la pèrdua dels nostres estimats Domingo Villar i Javier Abasolo que van ser homenatjats com bé es mereixen. Vàrem aprendre molt sobre la guerra d’Ucraïna i va tornar a sorgir el tema de la darrera dreta amb la taula de nazis entre nosaltres i vam tenir el plat fort amb un aforament ple amb la premiada al personatge històric, Alicia Giménez Bartlett.

Aquest any s’inicia per primer cop un recital de poesia a càrrec de Carlos Salem i Paco Gómez Escribano i un conta contes molt divertit amb La Panero on els més menuts van disfrutar amb la seva lectura i actuació.

Els premis a la millor escriptora 2021 en castellà va ser declarat desert per primer cop i també vam tenir una gimcana infantil molt instructiva per als més petits.

Ens quedem amb ganes de més i de donar més sorpreses al proper festival.



V Festival de novel·la negra del Garraf Cubelles Noir 2021

Del 19 al 22 d’agost del 2021

Amb un equip molt rodat segons va manifestar el comissari Xavier Borrell en iniciar la cinquena edició, enguany es demostra la gran capacitat per donanr-li una gran solidesa al festival.


També és l’any en què pren força el “true crime” i com a inici tenim a Toni Muñoz presentant el crim de la guàrdia urbana a Cubelles. Arriba a ser curiós que altres anys s’havien presentat taules de crims a Cubellew però aquesta vegada el tema es de màxima actualitat.


També vam poder gaudir de l’homenatge a Le Carré i vam disfrutar d’una classe magistral del creador del misteriós “Bellón”, Julián Ibáñez i es va inaugurar per primer cop i amb gran participació un taller infantil de dibuix a càrrec del dibuixant del festival Jou Monsó.


Festival de novel·la negra del Garraf Cubelles Noir 2020 (pandèmia)

22 d’agost del 2020 (entrega de premis)

L’any de la pandèmia l’edició del festival es va suspendre definitivament després que s’havia ajornat inicialment per al cap de setmana del 4, 5 i 6 de desembre.

Els organitzadors del festival de novel·la negra del Garraf van optar per cancel·lar la que havia de ser la cinquena edició del certament per les mesures de contenció de la COVID19, que va fer impossible poder concretar les xerrades i presentacions.


El festival sí que va donar els premis de cada any i ho va fer el 22 d’agost.


IV Festival de novel·la negra del Garraf Cubelles Noir 2019

Del 22 al 25 d’agost del 2019

Recordem amb entusiasme aquest festival per l’aforament desbordat i la cua formada fins al carrer per rebre l’estrella del moment que en aquest cas va ser Petros Márkaris el dissabte 24 d’agost.

A la primera taula celebrem els setanta-cinc anys del desembarcament de Normandia que va ser el tema d’aquest any tal com es va veure al cartell, aquesta vegada dissenyat de nou per Jou Monsó. Es va parlar per primera vegada sobre els problemes de la ultradreta, personatges LGTBI i fake news caracteritzant aquest festival com de denúncia als temes més preocupants de la societat que marcarà des d’aquest mateix any la personalitat del festival.

Per últim, recordar la gimcana teatral a càrrec del Grup Casal de Teatre de Cubelles amb guió del comissari Xavier Borrell.


III Festival de novel·la negra del Garraf Cubelles Noir 2018

Del 23 al 26 d’agost del 2018

De nou se celebren els quatre dies del 23 al 26 d’agost parlant aquesta vegada amb David Izquierdo sobre els atemptats terroristes que l’any passat va dinamitar el primer dia de festival.

Sorgeixen novament taules rodones sobre quinquis, futbol, psicologia criminal i un homenatge a Manuel de Pedrolo al centenari del seu naixement. Vam conèixer escriptors com Ian Manook, Xavier Zambrano, Jordi Agut, Javier Sagastiberi, Pau Velasco, Diego Ameixeiras, Miquel Sáez, Alberto Valle, Rafael Guerrero i una joveníssima Susana Martínez Gijón que es va emportar un dels premis d’aquell any.

Com a anècdota i possiblement en la celebració més gaudida de tots els anys al Pati de Ponent vam poder veure un dels futurs integrants de Carmen Mola, premi Planeta 2021 i fill del famós director amb el mateix nom: Antonio Mercero.


II Festival de novel·la negra del Garraf Cubelles Noir 2017

Del 17 al 20 d’agost del 2017

El tercer any (considerat segon a causa de voler tornar a repetir l’èxit de l’any passat) serà recordat per la suspensió de dijous 17 a causa del terrible atemptat ocorregut a les rambles de Barcelona que va commoure el món sencer. Possiblement, aquest acte va influir en la moral de tot l’equip i participants sent avui dia l’any més fluix del festival.

El cartell aquest any va canviar d’il·lustrador i va anar a càrrec de Sagar Fornies l’autor del qual va participar també en una taula sobre còmic a càrrec de José Andrés Espelt. Nous escriptors s’apunten al festival com Jon Arretxe, Toni Hill, Vladimir Hernández, Fernando Martínez Laínez, José Luís Caballero i Alberto Pasamontes.

A més, aquest any s’inicia el premi a un personatge històric de novel·la negra per reconèixer no només els seus creadors sinó els personatges de paper i tinta.


Festival de novel·la negra del Garraf Cubelles Noir 2016

Del 19 al 21 d’agost del 2016

El segon festival de Cubelles Noir arriba i amb majúscules, aquesta vegada són tres dies, del 19 al 21 d’agost on es tornen a trobar escriptors de l’any passat amb altres que s’estrenen com Ernesto Mallo, Javier Abasolo, José Vaccaro, Jordi Ledesma , Javier Hernández, Marc Moreno, Pere Cervantes, Graziella Moreno, Paco Bescós, José Ramón Gómez Cabezas, Paco Gómez Escribano i José Luis Muñoz entre altres a més de l’arxiconeguda actriu Cristina Brondo en què es va parlar també de cinema negre.
Un any de moltes sorpreses entre les quals va ser l’aparició d’un premi a la millor novel·la negra escrita en català i a la millor novel·la negra escrita en castellà, les autores de les quals siguin dones i les obres hagin estat publicades durant l’any anterior com a objectiu de reconèixer el treball (en un gènere tradicionalment masculí) i l’existència de moltíssimes autores femenines.
Finalment i a càrrec d’un inspiradíssim Vicente Corachán, va arribar la divertidíssima gimcana detectivesca que va fer treure molts somriures i alegries en allò que arribaria a ser un festival model per a altres festivals. El festival es consolidava amb gran èxit i molts ulls ja estaven posats a Cubelles.


Cubelles Noir trobada de novel·la negra a Cubelles 2015 (any 0)

20 d’agost del 2015

El tercer cap de setmana d’agost del 2015 es va inaugurar un nou festival de novel·la negra a la comarca del Garraf. El 20 d’agost a la sala sociocultural de Cubelles es van trobar amb gran entusiasme i a mà del crític de ràdio nacional 3, bloguer, escriptor Xavier Borrell i a càrrec de l’alcaldessa Rosa Fonoll, escriptors de la talla de Carlos Quílez, Rafa Melero, Emili Bayo, Josep Camps, Empar Fernández, Luis Gutiérrez Maluenda, Francesc Blanco, Ricardo Bosque i el nostre enyorat José Andrés Espelt per debatre, celebrar i proclamar aquest gènere quan els festivals escassejaven i la gent desconeixia la novel·la negra.