HISTÒRIC

HISTÒRIC DEL FESTIVAL DE NOVEL·LA NEGRA DEL GARRAF CUBELLES NOIR

Des del 2015 en què es presentà oficialment la idea al Centre Social de Cubelles, es va treballar per fer possible aquest projecte a través dels membres de l’associació, del suport institucional de l’Ajuntament de Cubelles, dels autors i autores de novel·la negra de l’Estat i dels patrocinadors i col·laboradors, així com d’altres entitats de la vila de Cubelles.

El primer Festival de Novel·la Negra del Garraf Cubelles Noir es va organitzar durant el tercer cap de setmana del mes d’agost, del 19 al 21 d’agost de 2016.

La segona edició del Cubelles Noir es va organitzar durant el tercer cap de setmana del mes d’agost, del 17 al 20 d’agost de 2017. Ampliant la duració del festival un dia. Malauradament a causa del tràgic atemptat ocorregut a Barcelona el mateix dia d’inici del festival, algunes de les activitats van quedar anul·lades.

El tercer Festival de Novel·la Negra del Garraf Cubelles Noir es va organitzar durant el quart cap de setmana del mes d’agost, del 23 al 26 d’agost de 2018.

La quarta edició es va dur a terme durant el cap de setmana del 20 al 23 d’agost de 2019 al Centre Social, també amb una duració de quatre dies.

Malauradament, l’any 2020, degut a la pandèmia de la COVID-19, no es va poder celebrar amb normalitat cap de les activitats que planteja anualment l’Associació Cubelles Noir. Es va haver de suspendre la Pasqua Negra pel confinament i el Nadal Negre. A causa dels problemes d’aforament, es va fer una versió reduïda del lliurament dels V Premis Cubelles Noir a les escriptores en llengua catalana i castellana, però no es va poder lliurar a Julián Ibáñez, pare literari de Bellón, el premi al personatge històric de novel·la negra.

L’any 2021 es van poder tornar a fer les activitats principals de l’Associació Cubelles Noir, sempre seguint la normativa i els protocols marcats. A l’estiu es va poder celebrar el V Festival de Novel·la Negra del Garraf juntament amb el lliurament dels VI Premis Cubelles Noir a la millor novel·la negra escrita per una dona i editada l’any anterior, tant el llengua catalana com castellana, i per fi es va poder lliurar el premi al personatge històric de novel·la negra Bellón, ja amb la presència del seu autor Julián Ibáñez.

PASQUA NEGRA

2017: Presentació de “Els crims del convent” de Salvador Balcells, de l’editorial Gregal. “L’imperi dels lleons” de Sebastià Bennasar, de Crims.cat.

2018: Presentació d’“Asesinos inocentes” de Javier Abasolo, de l’editorial Erein, i “Lleugera sang” de Xavier Zambrano, de Llibres del Delicte.

2019: Presentació de “Més que ràbia” d’ Emili Bayo, Llibres del Delicte, i “El abrazo del monstruo” de Félix J. Palma, d’Ediciones Destino.

2021: Durant la Setmana Cultural va retornar la Pasqua Negra amb la presentació de la novel·la de José Sanclemente “Regeneración”.

NADAL NEGRE

2016: Presentació de les següents obres i autors: “Nit” de Joan Maria Arenas, de Voliana Edicions. “Conjura Gaudí” de José Vaccaro, d’editorial Carena i “Olga” de Vicente Corachán, d’Editorial Circulo Rojo.

2017: Presentació novel·la de la novel·la “Seràs un del nostres” d’Ariadna Herrero, de Llibres del Delicte. I de la novel·la “El secreto está en Sasha” de Rafa Melero, d’editorial Alrevés.

2018: Presentació del llibre “Diví” d’Oriol Canals Vaquer, d’Editorial Base, i “Magret i els anarquistes” de Francesc Puigpelat, de Crims.cat i guanyador del V Premi Memorial Agustí Vehí.

2019: Presentació de “Tast d’estelles” de Joaquim Molina, de Columna Edicions i “Soy la venganza de un hombre muerto” d’Alberto Valle, d’Alrevés Editorial.

2021: Finalment al mes de desembre es va celebrar el Nadal Negre amb una activitat infantil i la presentació de dos novel·les, “Camí de Cendres” de Biel Cussó i “Morts, qui us ha mort?” d’Iñaki Rubio.

ALTRES PRESENTACIONS I ACTIVITATS

2016: Participació a la Festa de la Verema, i presentació del llibre “El Baile de los negros” de Xavier Borrell, de Serial Ediciones.

2016: Presentació oficial del programa i del cartell del I Festival a la Fàbrica Moritz de Barcelona.

2017: Presentació de “Manguis” Paco Gómez Escribano, de l’editorial Erein.

2017: Presentació oficial del programa i del cartell del II Festival a l’Alibri Llibreria de Barcelona.

2017: Participació a la Fira d’Entitats.

2017: Presentació de les guanyadores del Premi Cubelles Noir a la Llibreria SomNegra de Barcelona.

2017: Presentació de la novel·la “Males decisions” de Susana Hernández.

2018: Presentació oficial del programa i del cartell del III Festival a l’Alibri Llibreria de Barcelona i al Centre Social de Cubelles.

2019: Presentació oficial programa i el cartell del IV Festival a la llibreria Gigamesh de Barcelona i presentació al Centre Social de Cubelles.

2021: Presentació oficial programa i el cartell del V Festival als Antics Safareigs municipals de Cubelles.